• English flag

Ny kampagne stiller skarpt på mistrivsel på landets arbejdspladser

Hvis din kollega hænger med hovedet og ser ud til at have det svært, så spørg, hvordan han eller hun har det. Det er et af fem enkle råd i en ny kampagne, der skal tage hånd om stress og mistrivsel på arbejdspladserne.
15. maj 2017, 11:53

To ud af tre danskere kommer i løbet af arbejdslivet i berøring med mentale helbredsproblemer som stress, angst eller depression på arbejdspladsen enten hos en kollega eller på egen krop. Det viser en undersøgelse gennemført for partnerskabet ’Sammen om mental sundhed’.

Alligevel er de fleste af os i tvivl om, hvad vi kan gøre for at tage hånd om stress og mistrivsel, når vi møder det på arbejdspladsen. Det skal den nye kampagne fra partnerskabet ’Sammen om mental sundhed’, som Det Sociale Netværk er en del af sammen med partnere, være med til at lave om på.

Under overskriften ’En god kollega gør en forskel’ giver kampagnen fem enkle råd til kollegaen. Rådene handler bl.a. om, hvordan man holder øje med stress og mistrivsel, spørger ind til og støtter en kollega, der har det svært.

”Jeg tror, at mange af os er en smule berøringsangste og derfor undlader at spørge en af vores kollegaer, der hænger med hovedet, hvordan de går og har det. Det er ærgerligt, for selvom det i sidste instans er arbejdsgiverne, der har ansvaret for arbejdsmiljøet, så kan vi hver især være med til at tage hånd om stress og mistrivsel på arbejdspladsen ved at være en interesseret og omsorgsfuld kollega”, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby.

Langt de fleste vil gerne hjælpe
Tal fra partnerskabet peger på en stor velvilje til at hjælpe kollegaer, der har det svært. Ifølge tallene mener ni ud af 10, at en kollega skal være klar til at spørge ind og hjælpe til, hvis vedkommende oplever stress eller mistrivsel på arbejdspladsen.

På trods af den store velvilje er det i dag kun hver femte, som har kendskab til viden og værktøjer, der kan bruges, hvis de oplever problemer med stress og mistrivsel på arbejdspladsen.

”De fleste vil gerne hjælpe en kollega, som mistrives, men de ved ikke, hvordan de får taget hul på snakken. Det skal den her kampagne være med til at råde bod på ved at udbrede fem enkle råd til, hvordan vi hver især kan hjælpe”, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby.
Partnerskabet ledes af Sundheds- og ældreministeriet, og kampagnen kører i uge 20 på de sociale medier og på websitet www.mentalsundhed.dk.

I kampagnen forklares de fem råd bl.a. gennem animationsfilm. Alle råd er samlet og udvalgt fra partnerskabets fælles digitale værktøjskasse, hvor der også er værktøjer, der kan hjælpe en med at føre hvert enkelt råd ud i livet. Værktøjskassen henvender sig både til kollegaer, ledere, nøglepersoner og de, der selv har det svært.